خلاصه نویسی کردن یک روش بسیار مفید برای بخاطر سپردن مطالب مختلف است. یادداشت برداری از مطالب و خلاصه کردن آنها به ما کمک میکند تا مطالعه و مرور بهتری داشته باشیم. غفلت از خلاصه نویسی معمولا باعث میشود که ما مجبور باشیم تمامی مطالب را از روی جزوه یا کتاب درسی خود مو به مو بخوانیم. یا اینکه هنگام خلاصهنویسی آنقدر مفصل مینویسیم که گاهی خلاصهی ما از خود متن اصلی بیشتر میشود. درحالیکه به سادگی و به کمک روشهای خلاصه نویسی، میتوانیم مطالب را به سادگی مطالعه یا مرور کنیم. خلاصه نویسی به ما کمک میکند تا بیشتر زمان خود را صرف مطالعه و مرور مطالب کنیم. یادگیری تکنیکهایی مانند نقشه کشی ذهنی باعث میشود بتوانیم حجم زیادی از مطالب را تنها در یک صفحه خلاصه کنیم.
1- تغییر لحن
یکی از معروفترین و پرکاربردترین روش های خلاصه نویسی که بسیاری از افراد از آن استفاده می کنند، تغییر لحن متن مورد نظر است. بارها برای ما پیش آمده که مطلبی را بارها و بارها مطالعه کرده ایم و آنرا یاد نگرفتیم. اما وقتی یکی از دوستان یا همکلاسی هایمان آنرا به زبان خودش برای ما بیان کرده، به راحتی آن را یاد گرفته ایم. این اتفاق در خلاصه نویسی هم می تواند بیفتد.
2- استفاده از کلمات هم معنی
3- در نظر گرفتن کلمات و نکات اصلی
روش های خلاصه نویسی ؛ تکنیکها
1- روش سرفصل نویسی
در این روش شما ابتدا باید 4 تا 5 مورد از مهمترین کلمات کلیدی مطلبی که در حال مطالعه آن هستید را پیدا کنید. سپس میبایست آنها را مانند یک لیست یادداشت کنید. فراموش نکنید که زیر هر کلمه کلیدی چند خط جا بگذارید. چرا که در مرحله بعد قرار است زیر هر کدام از این کلمات کلیدی، چند کلمه یا عبارت مرتبط به آنها را نیز بنویسید. این روش بیشتر به درد مواقعی میخورد که شما قصد دارید مطالب را به صورت کلی خلاصه نویسی کنید.
2- روش یادداشت برداری کرنل
در روش کرنل ما ابتدا کاغذ خود را به سه قسمت تقسیم بندی میکنیم. درست مانند شکل زیر
اما هر کدام از این قسمتها مخصوص بخشی از مطالب است.
همانطور که میبینید، ستون سمت راست به سرنخها و نکات کلیدی اختصاص دارد. اینجا محلی است که شما باید برای خود نشانههایی بگذارید تا در هنگام مطالعه و مرور خلاصههای خود مطالب را به راحتی به یاد بیاورید.
ستون سمت چپ جایی است که شما باید کمی جزئیات را در مورد کلمه کلیدی یا سرنخی که در ستون سمت راست نوشتید به آن اضافه کنید.
قسمت پایین صفحه هم مربوط به گزارش کلی شما از متن، فصل یا جلسهای است که در حال خلاصه کردن مطالب آن بودهاید.
3- نقشه کشی ذهنی
یکی از بهترین روش های خلاصه نویسی به حساب میآید. از شیمی و فیزیک گرفته، تا فلسفه و ادبیات و حتی پزشکی و حقوق، زمینه تحصیلی شما هرچه که باشد، میتوانید مطالب آن را به کمک نقشههای ذهنی خلاصه نویسی کرده و دسته بندی کنید. برای نقشه کشی ذهنی باید:
ابتدا یک موضوع یا ایده را در مرکز صفحه قرار دهید.
سپس مطالب کمی جزئی تر را به کمک شاخههایی که در تصویر هم میبینید به آن متصل کنید.
در مرحله بعدی شما باید همین کار را در مورد هر شاخه و جزئیات مربوط به آن تکرار کنید.
در کشیدن نقشههای ذهنی چند نکته بسیار مهم است. اول اینکه شما باید فقط از کلمات کلیدی برای کشیدن آنها استفاده کنید. مورد دوم اینکه حتما از رنگهای مختلف برای کشیدن نقشه ذهنی خود استفاده کنید. و سوم اینکه حتما نقشههای ذهنی را بعد از مدتی مرور کرده و باز هم ویرایش کنید.
روش های خلاصه نویسی : باید ها و نباید ها
- پیشخوانی را فراموش نکنید
- از توضیح اضافی بپرهیزید
- حتما خلاصه خود را پس از نوشتن بازخوانی کنید
- از جذابیت تصویری غافل نشوید
واحد مشاوره دبیرستان رازی