زندگي در خانوادهاي شاد و آرام آرزويي است که اکثر افراد به دنبال تحقق آن هستند اما غافل از اينکه به حقيقت پيوستن اين رؤيا در يک قدمي آنهاست.
به عقيده روانشناسان، اعضاي خانواده بايد ياد بگيرند تا در بحرانها و مشکلات زندگي يکديگر را شاد کنند و همواره به اين نکته توجه داشته باشند که خنده و شوخي يکي از اصليترين عوامل در برقراري روابط مؤثر در خانواده شاد، سرزنده، موفق و پايدار است.شوخيهاي کلامي، محبت و ارتباط صميمانه از جمله عوامل تحکيم روابط است. بنابراين آن هنگام که در محيط خانه بارمنفي مشکلات و فشارهاي روحي با بار مثبت فضايي شاد و صميمانه خنثي ميشود کانون چنين خانوادهاي شاد، آرام و بدون تنش و دغدغه خواهد بود.
شوخي و خنده در زندگي باعث کاهش استرس ميشود و روابط دوستانه را نزديک و صميمانهتر ميکند اما از طرفي بايد توجه داشت شوخي حد و مرز دارد و افراط در شوخي به جاي تأثيرگذاري مثبت در زندگي، عامل تفرقه، جدايي و دلسردي ميشود.
روانشناسان تأکيد دارند شوخي و مزاح زماني اثر مثبت بر روابط افراد ميگذارد که از روي صميميت و نه از روي ريا و تمسخر باشد و شوخيها جنبه تزوير، طعنه و دروغگويي نداشته باشد.
افراد شوخطبع همواره زندگي خود و ديگران را شاد ميکنند و با شوخطبعي فشار مشکلات زندگي را کاهش ميدهند. روانشناسان با اشاره به نقش مثبت افراد شوخطبع در زندگي معتقدند، افرادی موفق هستند که جايگاه شوخي را در زندگي بدانند و در کنار آن با مسئوليت و جدي بوده و به ديگران و خصوصاً خانوداه خود با احترام رفتار کنند، حد و مرز شوخي را درک کرده و به اين مسئله توجه کنند که با شوخي ديگران را بخندانند و نه اينکه موجب ناراحتي آنها شوند.
اساساً ارتباط کلامي صميمانه و طنزآلود محبت و عاطفه را در روابط تشديد ميکند و از عوامل تحکيم روابط انسانها است. اما روانشناسان عقيده دارند مرز بين شوخي مثبت با تمسخر و اهانت بسيار باريک است و در صورت توجه نکردن به تفاوت آنها کارکرد منفي در زندگي به جاي خواهد گذاشت.
برخي افراد در شوخيهاي خود به اطرافیان توهين و بياحترامي ميکنند. اگرچه ممکن است، اين شيوه رفتاري عمدي نباشد اما فرد بدون در نظر گرفتن ديدگاه، فرهنگ و باورهاي دیگران مطلبي را براي خنديدن و شادکردن فضا بيان ميکند، دريغ از اين که اين گونه سخن گفتن باعث رنجش خاطر او ميشود. بايد توجه داشت افراد با فرهنگهاي مختلف از شوخي برداشتهاي متفاوتي دارند. با شناخت فرهنگها، حساسيتها، توجه به جنسيت و ميزان تحصيلات دیگران مرزهاي شوخي مشخص ميشود و افراد از شوخي کردنهاي نادرست که ناراحتي طرف مقابل را در پي دارد پرهيز ميکنند.
کمک هایی برای اینکه بیشتر شوخ طبع باشیم :
الف) به خودتان اجازه دهید که همیشه کامل نباشید
هیچ کس کامل نیست، نه شما و نه سایر افراد! وقتی همه چیز را بیش از حد جدی نمی گیریم، می توانیم آرامش داشته باشیم و راحت تر بخندیم و روی زیباتر زندگی را ببینیم . خنده کمک می کند که به آرامش برسیم. پس اگر برای یکدیگر لطیفه می گویید، خوشبختید. اما مرز باریکی بین لطیفه گفتن و تحقیر کردن وجود دارد. یک اصل مهم این است که با همسرتان بخندید اما هرکدام، فقط به خودتان بخندید
ب) شوخ طبعی را ایجاد کنید
برخی منابع دیگر برای خنده و شوخی به این قرارند:
- مجلات فکاهی
- فیلم ها و سریال های خنده دار
- خاطرات خنده دار از زندگی گذشته خود
- کتاب های لطیفه و مطالب خنده دار دیگر
- نقل داستان ها و حکایت های خنده دار از گفت و گوهایی که با دوستان و همکاران داشته اید. (ما این داستان ها و حکایت ها را یادداشت میکنیم تا آن ها را فراموش نکنیم.)
ج) دوستان شوخ طبعی پیدا کنید