یکی از دلایل بسیار مهمی که باعث می شود، خانواده ها به فکر مراجعه به روانشناس و مشاوره استرس تحصیلی بیفتند، اثرات مخرب و جبران ناپذیری است که استرس به دانش آموزان وارد می کند. البته به دلیل حساسیت هایی که در چند سال گذشته در بین دانش آموزان ایجاد شده و همه دوست دارند بهترین نتیجه را در کنکور بگیرند، مقداری از این استرس طبیعی است.
اما نکته دیگری که وجود دارد این است که بسیاری از خانواده ها متوجه نیستند که استرس بیش از حدی که به خاطر کنکور یا گرفتن بالاترین نمره ها برای دانش آموز ایجاد می شود، تا چه اندازه ممکن است مخرب باشد. استرس و اضطراب ممکن است الگوی خواب و رژیم غذایی دانش آموز را بهم بریزد. هم چنین این استرس و نگرانی اگر طولانی مدت شود ممکن است مشکلات روحی و جسمی برای دانش آموز ایجاد کند.
یکی از موارد دیگری که باعث می شود مشاوره استرس تحصیلی اهمیت بسیار زیادی داشته باشد، این است که اضطراب های دوران تحصیل گاهی مشکلات جدی برای آینده افراد ایجاد می کند. بها دادن بیش از حد به نتیجه آزمون کنکور گاهی باعث بروز افسردگی و مشکلات روان پزشکی جدی در آینده می شود. به همین دلیل است که باید از اضطراب و نگرانی بیش از حد در دانش آموزان جلوگیری کرد.
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.
استرس و نگرانی ممکن است در تمام طول تحصیل به سراغ دانش آموز بیاید. معمولا دانش آموزانی که اوضاع درسی نسبتا بهتری دارند و به دنبال رقابت با دیگران هستند، بیشتر در معرض استرس قرار می گیرند. در دانش آموزان ابتدایی و راهنمایی اضطراب و استرس ممکن است به دلیل سخت گیر بودن معلم یا تکالیف بیش از حد برای دانش آموز ایجاد شود. بنابراین مشاوره استرس تحصیلی در بین دانش آموزان مقاطع پایین تر با مقاطع بالاتر تفاوت دارد.
استرس در بین دانش آموزان دبیرستانی بیشتر به دلیل کنکور و یا امتحانات نهایی ایجاد می شود. بسیاری از خانواده ها دانش آموزشان را تحت فشار قرار می دهند که برخلاف میلش در رشته تحصیلی که آن ها دوست دارند در دبیرستان تحصیل کند. همین موضوع باعث افزایش استرس در میان دانش آموزان می شود.
۱- خوب بخوابید
یکی از اشتباه هایی که بسیاری از دانش آموزان انجام می دهند این است که خوب نمی خوابند. به صورت معمول بدن یک کودک و نوجوانان به ۸ ساعت خواب شبانه نیاز دارد. کمبود خواب باعث حواس پرتی دانش آموز و یاد نگرفتن مطالب می شود.
۲- فعالیت بدنی داشته باشید
یکی از موارد بسیار مهمی که در مشاوره استرس تحصیلی مطرح می شود، ورزش کردن و داشتن فعالیت بدنی است. دانش آموزان به دلیل این که در سن های کودکی و یا نوجوانی قرار دارند نیاز دارند که فعالیت بدنی انجام دهند تا انرزژی بدنی شان تخلیه شود.
۳- موسیقی گوش کنید
۴- به مشاور مراجعه کنید
یکی از بهترین و اساسی ترین راه های مشاوره استرس تحصیلی ، مشورت کردن با روانشناس در مورد مشکلی است که دانش آموز دارد تجربه می کند. مشاور روانشناس با بررسی شرایط دانش آموز سعی می کند ریشه استرس و اضطراب را پیدا کند. روانشناس به خود دانش آموز و خانواده اش راهکارهای مناسبی برای مقابله با استرس و نگرانی تحصیلی ارائه می کند.
۵- برنامه ریزی کنید
نداشتن یک برنامه مشخص همیشه باعث اضطراب و نگرانی می شود. داشتن یک برنامه خوب نه تنها در موضوعات تحصیلی بلکه در بقیه جاهای زندگی نیز باعث می شود که شما بتوانید از استرس و نگرانی دور شوید. اما در هنگام درس خواندن و در دوران تحصیل، داشتن برنامه ضروری تر به نظر می رسد.
۶- خوب غذا بخورید
یک رژیم غذایی مناسب نقش بسیار مهمی در پیشگیری از استرس و کاهش استرس دارد. هم چنین مصرف زیاد چای و یا قهوه باعث می شود که دانش آموزان با مشکلات خواب روبرو شوند که همین موضوع نیز استرس شان را زیاد می کند.
یکی از راهکارهای تغدیه ای مشاوره استرس تحصیلی این است که تعداد وعده های غذایی افزایش پیدا کند و به جای آن حجم غذایی که هر بار استفاده می کنید، کاهش پیدا کند. این عادت غذایی بسیار خوب باعث می شود که جریان خون بهتری در بدن وجود داشته باشد.